Studii geotehnice si geologice­čĆ×´ŞĆ

Investigatii geologice­čĆ×´ŞĆ

Studiile geologice au ca scop identificarea calitativ─ü si cantitativ─ü a problemelor existente in subsol prin analiza datelor de suprafat─ü (cartarea geologic─ü si geofizic─ü de suprafat─ü sau foraje hidrogeologice ).
 
Sunt necesare┬á in┬á mod special in zonele de deal si montane­čĆ×´ŞĆ avand ca scop final identificarea structurii geologice a subsolului,┬á succesiunea litologica, sistemele de falii si fisuri, delimitarea zonelor de roci utile, alunecarile de teren etc.
 
Applications of the geological survey :
The applications of geological studies are diverse, ranging from pre-purchase or sale analysis of the land in areas with underground problems, up to the exploitation of useful rocks for gravel pits, of the mineral deposit, coal deposits, etc.
 
GEOTECHNICAL STUDIES AND THEIR IMPORTANCE
 
In istoria umanitatii exist─ü esecuri r─üsun─ütoare de proiectare si executie a unor constructii care s-au putut corecta doar in urma unor investigatii de teren amanuntite astfel evitandu-se demolarea. Necesitatea executarii corecte a unui studiu geotehnic este indiscutabil obligatorie, aceasta constand in: foraje geotehnice, carote, dezvelirii si investigatii geofizice, analiza probelor de sol si ap─ü in laborator geotehnic si de mediu, interpretarea datelor de sol si recomand─ürile de constructie a fundatiilor functie de tipurile de sol existente.
 
Importanta studiului geotehnic realizat corect este incā subestimatā, necunoscandu-se  aplicatiile reale ale acestuia ca :
 
1.    Dimensionarea corectā a structurii de rezistentā;
2. Obtaining the real costs of construction;
3. Estimation of proper construction time schedules;
4. Eliminating unpredicted problems given by soil instability during the construction works;
5. Extending the life span of a building;
 
STUDIU GEOTEHNIC PRELIMINAR­čîŹ
 
Datorit─ü necesitatii evalu─ürii calit─ütii unui teren din punct de vedere constructiv, se recomand─ü efectuarea/realizarea unui studiu geotehnic preliminar.
Aceasta documentatie poate fi folosit─ü pentru fazele preliminare de proiectare (studiu de prefazabilitate si pentru elaborarea proiectelor de urbanism). Avizul geotehnic preliminar nu poate substitui studiului geotehnic necesar pentru proiectarea lucrarilor, el se intocmeste pe baza datelor geotehnice existente sau pe baza unui numar redus de investigatii de teren, functie de importanta si volumul investigatiei.
 
STUDIU GEOTEHNIC DEFINITIV­čîŹ
 
  1. Reprezint─ü documentatia geotehnic─ü de baza utilizata pentru proiectarea oricarei constructii sau pentru consolidarea, reabilitarea, reconditionarea constructiilor existente. Documentatia este parte integrant─ü din proiectul tehnic, impus la nivel legislativ, prin Legea nr. 50 din 29.07.1991, actualizat─ü ulterior la data de 16.10.2006.
 
Geotechnical studies are prepared based on the norm NP 074/2014 for :
 
-#constructii civile
-#constructii industriale si comerciale
-#constructii agrozootehnice
-#constructii hidrotehnice
-#infrastructur─ü pentru telecomunicatii
-#infrastructur─ü pentru transport (sisteme rutiere, poduri, tunele, caii ferate)
-#constructii edilitare si de gospodarie comunalā 
-#parcuri fotovoltaice 
-#parcuri eoliene
 
Studiile geotehnice  obligatorii, presupun :
 
– documentare si recunoastere amplasament,
– prospectarea terenului pe care va fi amplasata constructia prin foraje geotehnice / sondaje deschise (sant, put) / penetrari statice sau/si dinamice / geofizic─ü aplicat─ü (electrometrie, seismic─ü­čŚ║´ŞĆ),
– prelevare de probe de p─üm├ónt (tulburate si netulburate) si de ap─ü (daca este cazul),
– analiz─ü in laboratoare de specialitate a probelor de p─üm├ónt (pentru identificarea parametrilor fizico-mecanici si pentru stabilirea gradului de agresivitate a apei asupra betoanelor si metalelor) recoltate,
– intocmirea studiului geotehnic propriu-zis prin interpretarea informatiilor de teren si laborator obtinute si recomandari de fundare,
– verificarea documentatiei intocmite de c─ütre un expert autorizat MLPAT (viza Af), cerint─ü si intocmirea referatului geotehnic care sunt acte obligatorii.┬á
Share
Share
en_US
Apelati