Studii geotehnice si geologice🏞️

Investigatii geologice🏞️

Studiile geologice au ca scop identificarea calitativā si cantitativā a problemelor existente in subsol prin analiza datelor de suprafatā (cartarea geologicā si geofizicā de suprafatā sau foraje hidrogeologice ).
 
Sunt necesare  in  mod special in zonele de deal si montane🏞️ avand ca scop final identificarea structurii geologice a subsolului,  succesiunea litologica, sistemele de falii si fisuri, delimitarea zonelor de roci utile, alunecarile de teren etc.
 
Aplicatii studii geologice :
Aplicatiile studiilor geologice sunt diverse, de la analiza precumparare sau vanzare a terenurilor in zonele dificile din punct de vedere al subsolului, pana la exploatarea de roci utile  pentru balastiere,  a zacamintlor de minereuri, carbuni, etc.
 
STUDIULUI GEOTEHNIC SI IMPORTANTA LUI
 
In istoria umanitatii existā esecuri rāsunātoare de proiectare si executie a unor constructii care s-au putut corecta doar in urma unor investigatii de teren amanuntite astfel evitandu-se demolarea. Necesitatea executarii corecte a unui studiu geotehnic este indiscutabil obligatorie, aceasta constand in: foraje geotehnice, carote, dezvelirii si investigatii geofizice, analiza probelor de sol si apā in laborator geotehnic si de mediu, interpretarea datelor de sol si recomandārile de constructie a fundatiilor functie de tipurile de sol existente.
 
Importanta studiului geotehnic realizat corect este incā subestimatā, necunoscandu-se  aplicatiile reale ale acestuia ca :
 
1.    Dimensionarea corectā a structurii de rezistentā;
2.    Realizarea unor costuri reale de constructie;
3.    Preconizarea unor timpi reali de constructie;
4.    Eliminarea problemelor neprevazute date de instabilitatea solului in timpul constructiei;
5.    Prelungirea duratei de viata a constructiei;
 
STUDIU GEOTEHNIC PRELIMINAR🌍
 
Datoritā necesitatii evaluārii calitātii unui teren din punct de vedere constructiv, se recomandā efectuarea/realizarea unui studiu geotehnic preliminar.
Aceasta documentatie poate fi folositā pentru fazele preliminare de proiectare (studiu de prefazabilitate si pentru elaborarea proiectelor de urbanism). Avizul geotehnic preliminar nu poate substitui studiului geotehnic necesar pentru proiectarea lucrarilor, el se intocmeste pe baza datelor geotehnice existente sau pe baza unui numar redus de investigatii de teren, functie de importanta si volumul investigatiei.
 
STUDIU GEOTEHNIC DEFINITIV🌍
 
  1. Reprezintā documentatia geotehnicā de baza utilizata pentru proiectarea oricarei constructii sau pentru consolidarea, reabilitarea, reconditionarea constructiilor existente. Documentatia este parte integrantā din proiectul tehnic, impus la nivel legislativ, prin Legea nr. 50 din 29.07.1991, actualizatā ulterior la data de 16.10.2006.
 
Studiile geotehnice se intocmesc in baza normativului NP 074/2014 pentru :
 
-#constructii civile
-#constructii industriale si comerciale
-#constructii agrozootehnice
-#constructii hidrotehnice
-#infrastructurā pentru telecomunicatii
-#infrastructurā pentru transport (sisteme rutiere, poduri, tunele, caii ferate)
-#constructii edilitare si de gospodarie comunalā 
-#parcuri fotovoltaice 
-#parcuri eoliene
 
Studiile geotehnice  obligatorii, presupun :
 
– documentare si recunoastere amplasament,
– prospectarea terenului pe care va fi amplasata constructia prin foraje geotehnice / sondaje deschise (sant, put) / penetrari statice sau/si dinamice / geofizicā aplicatā (electrometrie, seismicā🗺️),
– prelevare de probe de pāmânt (tulburate si netulburate) si de apā (daca este cazul),
– analizā in laboratoare de specialitate a probelor de pāmânt (pentru identificarea parametrilor fizico-mecanici si pentru stabilirea gradului de agresivitate a apei asupra betoanelor si metalelor) recoltate,
– intocmirea studiului geotehnic propriu-zis prin interpretarea informatiilor de teren si laborator obtinute si recomandari de fundare,
– verificarea documentatiei intocmite de cātre un expert autorizat MLPAT (viza Af), cerintā si intocmirea referatului geotehnic care sunt acte obligatorii. 
Share
Share
ro_RO
Apelati